top of page

Studier om EQ och  SQ i ledarskap

Det finns en hel del ledarskapsforskning som stöder hur både emotionell intelligens (EQ) och andlig intelligens (SQ) är viktiga för ledarskap. Genom att integrera EQ och SQ kan ledare bli mer medvetna, resilienta och etiska, vilket stärker deras förmåga att leda i dagens komplexa och föränderliga arbetsmiljöer. Här är några centrala studier och forskningsområden som stödjer detta.

 

 Bass och Avolios forskning om Transformativt ledarskap (som är en del av Full Range Leadership Model - en av de mest beforskade och mest framträdande ledarskapsmodellerna de senaste decennierna) betonar vikten av att förstå och hantera känslor i ledarskapssituationer. Full Range Leadership Model stödjer denna typ av ledarskapsutveckling genom sina fokus på transformativt och autentiskt ledarskap, där självmedvetenhet och relationell intelligens är nyckelelement.Enligt Bass är emotionell intelligens en avgörande del för att en ledare ska kunna motivera, inspirera och engagera sitt team. Forskning har också visat att EQ förbättrar medarbetares prestationer genom ökat engagemang och bättre relationer inom teamet. FRLM stödjer också ledares utvecklig av EQ och SQ på följande vis:

  • Individuell omtanke, en av komponenterna i transformativt ledarskap, innebär att ledare ger stöd och vägledning utifrån varje individs unika behov och potential. Här är andlig intelligens (SQ) viktig, då den hjälper ledaren att se varje medarbetares inre värde och långsiktiga potential, snarare än bara kortsiktiga prestationer.

  • SQ är kopplat till en djupare känsla av syfte och värderingar. Ledare som utvecklar SQ kan skapa en mer etisk och hållbar ledarskapsstil, vilket är särskilt viktigt i moderna organisationer som söker medvetet och värderingsdrivet ledarskap​

  • En viktig del av FRLM är att kunna inspirera andra genom inspirerande motivation, vilket förutsätter både EQ och SQ. EQ gör det möjligt för ledaren att förstå vad som motiverar teamet emotionellt, medan SQ ger ledaren en djupare koppling till sitt eget syfte och vision.

  • Att kunna motivera ett team baserat på både emotionella och andliga drivkrafter skapar inte bara kortsiktiga resultat, utan främjar också långsiktig lojalitet och engagemang .

  • Full Range Leadership Model betonar ledarens förmåga att hantera komplexitet och förändring, vilket kräver hög motståndskraft och flexibilitet. Ledare med utvecklad EQ och SQ har bättre förutsättningar att hantera dessa utmaningar.

  • Forskning visar att ledare med hög EQ är mer flexibla och har bättre förmåga att navigera genom förändringar och komplexa situationer, medan SQ ger dem en inre styrka och tydlighet kring deras övergripande syfte .

  • Ledare som utvecklar både EQ och SQ är bättre rustade för att fatta långsiktiga, hållbara beslut. FRLMfokus på att utveckla ledare som kan balansera kortsiktiga resultat med långsiktiga mål matchar väl med den ökande vikten av både EQ och SQ i ledarskapet .

  • Motståndskraft, som betonas inom FRLM, stärks genom SQ genom att ledare blir mer förankrade i sina värderingar och inre syfte, och genom EQ genom bättre hantering av känslomässiga utmaningar.

Mer underlag från studier nedan

Bass & Avolio: Full Range Leadership Model
Bass, B.M., & Avolio, B.J (1994). Improving Organizational Effectiveness Through Transformational Leadership. Sage Publications.
Denna bok är en av de mest omfattande källorna om Full Range Leadership Model (en av de ledarmodellerna i modern tid med omfattande och bekräftande forskning bakom sig). Den beskriver hur transformativt ledarskap, baserat på emotionell och relationell medvetenhet, skapar engagemang och förbättrar ledarskapskvalitet.
 

Richard Boyatzis: EQ och hållbart ledarskap
Boyatzis, R. E. (2006). An overview of intentional change from a complexity perspective. Journal of Management Development.
 

Boyatzis forskning lyfter fram hur EQ och självmedvetenhet bidrar till långsiktiga och hållbara förändringar inom ledarskap, både för ledaren själv och för organisationen.

Journal of Business Ethics: Andlig och emotionell intelligens
   Benefiel, M (2005). The Second Half of the Journey: Spiritual Leadership for Organizational Transformation. Journal of Business Ethics.
Artikeln diskuterar vikten av andlig intelligens i ledarskap och hur SQ hjälper till att skapa en mer etisk och transformativ ledarskapsstil.

Dessa forskningskällor ger en omfattande grund för att förstå hur utveckling av EQ och SQ är avgörande för effektivt och hållbart ledarskap.

Daniel Goleman: Emotionell intelligens (EQ)

Goleman, D. (1995). Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ*. Bantam Books.   

Goleman etablerade konceptet emotionell intelligens och kopplade det till ledarskap genom forskning som visar att hög EQ förbättrar ledarskap, relationer och prestation.   - Goleman, D. (1998). Working with Emotional Intelligence. Bantam Books.     Denna bok visar hur EQ påverkar arbetsplatser och ledarskap, vilket gör emotionell intelligens till en viktig ledarskapsförmåga.

   I en rapport från McKinsey (2020) om ledarskap och motståndskraft lyfts även behovet av ledare som kan kombinera emotionell förståelse (EQ) med en stark inre kompass (SQ) för att leda sina team genom osäkra och snabbt föränderliga situationer.

Forskning visar att ledare som utvecklat både EQ och SQ är mer motståndskraftiga mot stress och har bättre förmåga att hantera utmanande situationer.

SRQ (Spiritual Resilience Quotient) studier har visat att ledare som har en stark koppling till sina andliga värderingar (SQ) kan hantera stress bättre, eftersom de har en djupare mening med sitt arbete. Samtidigt hjälper EQ dem att navigera relationer och känslor i högtrycksmiljöer på ett konstruktivt sätt.

Vanessa Druskat & Steven Wolff: Emotionell intelligens och team, Druskat, V. U., & Wolff, S. B. (2001). Building the Emotional Intelligence of Groups. Harvard Business Review.     -

Denna artikel betonar hur hög emotionell intelligens i grupper och team stärker deras förmåga att arbeta effektivt tillsammans, vilket är en viktig komponent i relationellt och transformativt ledarskap.

Reave: Andlig intelligens (SQ) i ledarskap  Reave, L. (2005). Spiritual values and practices related to leadership effectivenes. The Leadership Quarterly.     

 Reave visar att andliga värderingar och SQ är kopplade till mer etiska och effektiva ledarskapsbeteenden. Ledare med hög SQ uppvisar starkare autenticitet och integritet i sitt ledarskap.

Bar-On’s EQ-i Model är en annan välkänd teori inom EQ-forskning, som understryker hur emotionell intelligens kan förbättra ledarskap genom att stödja interpersonell kommunikation, stresshantering och anpassningsförmåga, vilket stärker både teamets sammanhållning och resultat.

bottom of page